Myślałam, myślałam i myślałam, co by tu na początek sam dać ;) wyszłam trochę z wprawy, dawno nic nie pisałam, więc chyba wrzucę przepis ze starego bloga. Z czasem się rozwinę, będę dodawać recenzje kosmetyków, domowe i dietetyczne porady. Enjoy!
KRÓWKA
Składniki:
- 6 - 7 paczek herbatników
- masa krówkowa ( kajmak )*
- budyń śmietankowy**
- pół kostki masła / Kasi
- 250 ml śmietany 30 %
- śmietan-fix
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru pudru
- tabliczka gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Na
wysmarowanej tłuszczem blasze ułożyć herbatniki. Rozsmarować na nich
masę krówkową, przykryć warstwą herbatników. Ugotowany i ostudzony budyń
śmietankowy utrzeć z masłem na gładką masę, wyłożyć na blachę. Ponownie
przykryć herbatnikami. Schłodzoną śmietanę ubić mikserem, w
międzyczasie dodając śmietan-fix wymieszany z cukrem wanilinowym i
cukrem pudrem. Rozsmarować na herbatnikach i posypać startą gorzką
czekoladą. Ciasto włożyć na 1 h do lodówki.
BON APPÉTIT !
*ja używam masy krówkowej Bakallandu (460 g) / zagęszczone, słodzone mleko gotowane 3 h
** + mleko, cukier do jego przygotowania
0 komentarzy:
Prześlij komentarz
Każdy Twój komentarz jest dla mnie cenny :) masz jakieś wskazówki, sugestie, chcesz podzielić się wiedzą? nie czekaj, pisz :)